www.balazskisker.hu » technológiák » fahaz_butor_tudnivalok

Alapozás:

Az alap elkészítését a legnagyobb gondossággal végezze. Az alapnak teljesen síknak és vízszintesnek kell lennie, hogy a rákerülő farészek megfelelően feküdjenek. Az alap oldalai merőlegesen találkozzanak, és ne lépjék túl a fal síkját, így elkerülhető a lepergő csapadékvíz bevezetése a faszerkezet alá. Javasoljuk az alap szigetelését egy réteg bitumenes vízzáró szigetelővel. Az alábbi alapozási megoldásokat javasoljuk: beton lemezlap-széleken sávalap- vagy betontömb alapozás. Az utóbbi esetben egy padlóráma kialakítása szükséges fagerendából.

Tárolás az összeszerelésig:

A felületkezelés nélkül szállított faház osztályozott lucfenyőből készült. A faházak csomagolása nem vízzáró, ezért a felállításig védett, száraz helyen, a talajtól eltávolítva kell tárolni.
A vásárló igényére a faanyagot kezeljük gyárilag, gomba, rovar és vízálló fürdetéssel.

Előkészítés, faápolás:

Az alappal érintkező alkatrészeket le kell kezelni kitettségi osztályba sorolás függvényében minősített favédő szerrel. Az összeszerelés után nem elérhető farészeket előre be kell kenni megfelelő vastagságban védőszerrel. Közvetlenül a felállítás után az egész házat be kell kenni mélyen beszívódó favédő alapozóval. A fedőfestéshez olyan időjárásálló lazúr használatos, amely biztosítja a faanyag magas szintű fizikai védelmét nedvesség és UV-sugárzás ellen, vízlepergető nedvességszabályzó és fényálló.

A faanyag minősége, reklamáció:

Az ön által vásárolt faházak osztályozott fenyőfából készülnek. A fa természetes anyag, ezért minden darabnak saját színárnyalata van, és eltérően dolgozik. A fa sohasem néz ki egységesen, ez teszi az anyagot olyan közkedveltté. Amennyiben a gondos gyári ellenőrzés után is reklamációra kerülne sor, az alkatrész listán jelölje be a hibás elemet és küldje el az eladónak. A felszerelés közben felmerülő értelmezési problémák esetében kérje az eladó tanácsát, ne próbálkozzon elemek elvágásával vagy átalakításával: a garanciális kötelességünk kizárólag a hibás anyagok kicserélésére terjed ki. Semmilyen ezen túlmenő igényt nem áll módunkban kielégíteni.

Reklamáció alapjául nem szolgáló okok:

 • Nem kieső göcsök
 • Az élettartamot nem csökkentő elszíneződések (pl. kékülés)
 • Nem átmenő, felületi (száradási) repedések, melyek nem befolyásolják a konstrukció szilárdságát
 • A szabványnak megfelelően hossztoldott anyagok felhasználása megengedett
 • A faanyag olyan mértékű vetemedése, ami nem gátolja meg a beépítését
 • A fedél és a padló deszkáinak nem látható oldala lehet gyalulatlan
 • Az elemek látszó felülete gyalult, felszerelés után- de a végleges festés előtt- kézi átcsiszolást igényelnek

Tetőfedés/Ereszek:

Tartószerkezeti szempontból az épületek csak meteorológiai terhek és könnyű héjalás(bitumenes zsindely, könnyű cserép) viselésére alkalmasak. A tetőfedést csak szilárdan álló létráról végezze! A tetőtérre ne álljon fel, mivel a lambériázás nem pontszerű terhelésre van kialakítva. A tetőfedő anyagok és az ereszcsatorna nem része az építőkészletnek. Ezek ügyében kérje ki szakkereskedőjének tanácsát. A fedés, illetve szerelés során tartsa be a gyártó előírásait! Gondoskodni kell a csapadékvíz elvezetéséről a háztól.

Beltéri bútorok elhelyezése, használata:

Annak ellenére, hogy a felhasznált anyagok biztosítják a bútor tartós használatát, bánjon vele kíméletesen! Különösen az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

 • A bútort száraz helyen ajánlatos elhelyezni, illetve használni vagy tárolni. A nedvesség és a pára károsan hat a bútorszerkezetekre.
 • A bútort ajánlatos vízszintes felületen elhelyezni. A nem vízszintes felületen történő felállítás a bútor elemeinek vetemedését okozhatja.
 • Külső káros hatásoktól pl.: sugárzó fénytől, hőtől, a túlzott nedvességtől, vegyszerektől óvjuk a bútort, mert a felületén ezek a hatások elszíneződést okozhatnak.
 • A bútort rendeltetésszerű használattól eltérő módon igénybe venni nem szabad!
 • A fa alapszínéből és eltérő jellegű erezetéből eredően színeltérések adódhatnak, ezért az Ön által megvásárolt darab eltérhet a kipróbálttól.
 • A tömör fa természetes alapanyag. Még ha ugyanabból a darabból készülnek is a bútor egyes elemei, akkor is lehetnek a természetes anyagok jellegéből adódó különbségek színben, szerkezetben és karakterben, melyek által más-más hatása lehet a felületnek, a lakkozásnak. Az ebből adódó reklamációkat nem áll módunkban elfogadni.
 • A fényezett felület nem karcálló. Éles, érdes felületektől, valamint víztől, vegyszertől óvni kell!

Kültéri fa bútorok ápolása:

A kültéri bútorok az időjárásnak igénybe vett felületek közé tartoznak. Fontos szempont a felújításnál és a karbantartásnál, hogy a felületkezelés könnyen elvégezhető legyen. A kezelt kerti bútorok könnyebben ápolhatók, jobban taszítják a vizet, felületük időjárásállóvá válik.

A kerti bútorokat általában évente egyszer nem árt, ha felfrissítjük, az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően. A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztító, esetlegesen finom / P120, P150, P180 / csiszolóvászon ajánlatos, a felújításhoz pedig kerti bútor olaj, felújító lazúr, lazúrfesték. A felújító kezelést általában a kerti szezon után, ősszel szokták elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem érzékeny felülettel tesszük ki a kerti bútort a napra.

A fafelületeket az időjárástól, használattól függően kell karbantartani. Ha a felület kifakul, megkopik, akkor ápolni kell.

Kültéri fa bútorok karbantartása:

1. Natúr felület: az így megrendelt termékeknél a vevő látja el felületkezeléssel a termékeket. A karbantartásnál az általa használt felületkezelő anyagok lírásaiban találhat részletes információt a felületek felújításairól, karbantartásáról. A termékek felületkezelésének elmaradása jelentősen befolyásolja a termékek élettartamát.

2. Sadolin rendszer alkalmazása esetén: / megrendelt festésnél / Ahol a felület erősebben károsult, ott mindenképpen le kell csiszolni. Csiszolás után a lazúr réteget helyre kell állítani, / itt a megrendelt szín szerint ki kell választani az alkalmazni kívánt lazúrfestéket / Sadolin Extra, vagy Sadolin Plus / és végül az egész termékre javasolt 1- 3 rtg. Sadolin UV Extra lazúrt felvinni. Az UV Extra színtelen, átlátszó kültéri lazúr tartós védelmet biztosít a fának akkor is, ha a fa natúr színét szeretnénk megőrizni. Az UV Extra kültéri lazúr, kiemelkedő UV-védelmet nyújt. Speciális összetevői révén tökéletesen védi a fa felületét pigmentek nélkül is, így megőrizhető a fa natúr színe maximális védelem mellett. Ideális régi felületek felújítására is, mivel nem sötétíti meg a korábbi bevonatot.

A Sadolin UV Extra tulajdonságai:

 • Színtelen / átlátszó
 • Felújításkor megtartja az eredeti lazúr színét, nem sötétít
 • Extra UV-védelemmel látja el a fafelületeket
 • Vízlepergető
 • Hosszan tartó bevonatot képez, nem pereg le
 • Időjárásálló

Kültéri fa bútorok téli tárolása:

A kerti bútorok, berendezések téli tárolására külön figyelmet kell fordítani. Amennyiben van rá lehetőség, akkor a bútorokat érdemes szétszerelni (legalább részben) s úgy téliesíteni, hogy azok a megfelelő környezetben, de védetten legyenek letárolva. A legjobb megoldás, ha van egy olyan védett hely, ami a csapadék ellen megvédi a bútort, és ugyanakkor nem zárt teljesen. Ha a bútort teljesen zárt helyre tesszük, ami esetlegesen még fűtött is lehet, az nem ideális a számára, mert itt jobban kiszáradhat a kelleténél, nedvességtartalma lecsökken, és repedések jelennek meg rajta. Ennek a tárolási módnak az ellenkezője, mikor egy műanyag fóliával teljesen becsomagolják a bútort. Ez sem ideális, mert szinte bedunsztolva tartja a terméket, s így táptalajt, természetes közeget biztosít mindenfajta gomba és penész megtelepedésének. A legjobb úgy védeni, hogy egyrészről a csapadékot távol tartsuk, de a természetes szellőzését, így a természetes nedvességtartalmának megőrzését biztosítjuk.