Egyedi hajlított rétegragasztott fagerendák készítése

 

A fa csodálatos tulajdonságai – mint építkezési alapanyag- közismertek. Mi is számos cikkben ismertettük a az építkezési fa kulcsfontosságú szerepét a hagyományos és modern építkezésben. A rétegragasztott fagerenda sajátosságairól, az építészetben való sokoldalú felhasználásának lehetőségeiről viszont kevesebben tudnak.

 

A rétegragasztott gerenda készítésekor meghatározott vastagságú fa lamellákat (lapokat) ragasztunk egymáshoz. Az így készült  ragasztott gerenda sokszorosan ellenállóbb az egyszerű fa gerendánál, nem vetemedik, nem reped. Ezzel az eljárással a gerendák keresztmetszete és hossza is tervezhető. Így a fa természetes korlátait felül tudjuk írni és a fa felhasználásának újabb lehetőségei nyílnak meg előttünk. A méretezett rétegragasztott fagerendák alkalmasak nagy légterek áthidaláshoz, nagy teherhodó tartószerkezetek készítéséhez.

Az íves rétegragasztott gerendánál a fa egy másik egyedülálló tulajdonságát is kihasználjuk: a hajlékonyságát. A vékony lapokra vágott fa szépen hajlik, nagyszerűen formálható. Így az egyszerű fa lamellákból hihetetlen szilárdságú egyedi íves gerendák formálhatók a megfelelő szaktudással. A tervezői kreativitás szárnyalhat, mivel ezzel az eljárással összetett formák, merész ívek is megvalósíthatók. A hajlított gerendának nemcsak tartószerkezeti funkciója jelentős, hanem esztétikai értéke is. A  gyalult, csiszolt rétegragasztott gerenda gyönyörű, így bármely élettér fókuszpontjává válik, meleg színfoltot hozva környezetünkbe. A megfelelő helyre tervezett hajlított faelem megtöri az egyhangú enteriőrt és különlegessé teszi az egyszerű lakásbelsőt is. Egy hullám formájú tetőszerkezetnek, boltívnek, vagy bármilyen íves tartószerkezetnek figyelemfelkeltő, egyedi hatása van, mely a tervező névjegyét erősíti.

 

 

Új szolgáltatásunk különlegessége, hogy mi olyan kis íveket is el tudunk készíteni, amelyek csak egyedi kézi gyártásban valósíthatók meg. Akár 200 R alatt is egészen 90 R-ig elkészítjük a megfelelő íves formát. Egyedülálló szolgáltatásunkat kevesen ismerik ezért összeállítottunk egy kis ismertetőt, melyben bemutatjuk a hajlított ragasztott gerenda elkészülésének főbb fázisait, beavatjuk érdeklődőinket műhelytitkainkba.

 

 

1. Tervezés: az ívnek megfelelően kiszámoljuk a lamellák vastagságát és számát.
2. Elkészítjük a sablont
3. Felszeleteljük a lamellákat
4. Beragasztjuk és szorítjuk az íveket
5. Száradás után gyaluljuk, elkészítjük az illesztéseket, csiszoljuk és felületkezeljük

 

 

Reméljük inspiráltunk ezzel a kis összeállítással. Legyen szó egy nagy teherbírású egyedi tartószerkezetről, vagy valamilyen különleges formájú fa elemről kérd segítségünket. Kérj személyre szabott árajánlatot!