Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Ez a bejegyzés a rétegragasztott fa gerenda sajátosságairól, az építészetben való sokoldalú felhasználásának lehetősgeiről szól. Bemutatunk egy olyan egyedi építészeti projektet, amelynek tervezője a fa csodálatos tulajdonságaira építette egyedülálló esztétikai hatását.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek MűvészeteArh. Szász Zsolt -3D látványtervek

Arh. Szász Zsolt – 3 D látványtervek

Az Equartist Arhitects építészmérnöke Szász Zsolt által tervezett Csíki Pavilon egy olyan projekt, amelyben a tervező merész vonalvezetése a fának a szuper tulajdonságaira és megmunkálásának egyedülálló lehetőségeire épít.

A famegmunkálás valódi mesterfoka az íves rétegragasztott fa gerendák készítése melynek során a fa hajlékonyságát is kihasználjuk.

A rétegragasztott gerenda készítésekor meghatározott vékony fa lamellákat ragasztunk egymáshoz. Ezzel az eljárással bármilyen hosszúságú és átmérőjű gerenda készíthető. Az így készült  ragasztott gerenda sokszorosan ellenállóbb az egyszerű fa gerendánál, nem vetemedik, nem reped. A méretezett rétegragasztott fa gerendák alkalmasak nagy légterek áthidaláshoz, nagy teherhodó tartószerkezetek készítéséhez.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek MűvészeteÍvek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek MűvészeteÍvek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

A vékony lapokra vágott fa ugyanakkor szépen hajlik, egyedülállóan formálható. Így az egyszerű fa lamellákból hihetetlen szilárdságú egyedi íves gerendák formálhatóak a megfelelő szaktudással. A tervezői kreativitás szárnyalhat, mivel ezzel az eljárással az összetettebb formák, a merészebb ívek is megvalósíthatók. Egyedien megtervezett íves gerendákkal a legegyszerűbb tér is átértelmeződik. A hajlított gerendák esztétikai hatása felbecsülhetetlen egy adott térben. Egy olyan lehetőség a tervezőnek, amellyel bizton kiválik a tömegből karaktert adva munkájának.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Aminkor kezünkbe veszünk egy tervet, egy új projektet nem mindig látjuk a tervben lévő rejtett szakmai kérdéseket. Gyakran a legkidolgozottanbb tervek hordozhatnak olyan szakmai kérdéseket, amelyre mondjuk úgy, hogy még a tervező sem gondolt. Megesik, hogy átnézve a tervet leszűrjük magunknak a megvalósítás lépéseit, nehézségeit, de megtörténik, hogy a valódi kihívásokat mégsem vesszük észre elsőre. Ez általában minden egyedi projektre jellemző és ez benne az egyik kihívás. Egy termék esetében már minden részletkérdés ki van dolgozva, meg van oldva, ezért is kedvezőek a késztervek, késztermékek.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

A Szász Zsolt által megálmodott Csíki pavilon egy forrásvíznek ad méltó helyet és megközelítést, ugyanakkor karakteres süveg formájával valódi ékszer Csíkszereda szívében.

Már a terveket látva kecsegtető lehetőséget láttunk benne viszont a valódi kihívásokat menet közben, a megvalósítás közben fedeztük fel.

Ennek a süveg formájú pavilonnak minden szerkezeti faeleme hajlított, íves forma. A dolog pikantériája, hogy ezek a fa elemek nemcsak egy irányba hajlítottak, hanem 2 irányba ívelnek, hiszen a hajlított tartóelemek körbe futnak.

A projekt kivitelezése a szó teljes értelmében egyedi volt, amely nagy rugalmasságot és csapatmunkát követelt. Ennél a süveg formájú pavilonnál nemcsak a faanyagot munkáltuk meg, hanem kis túlzásssal magát a fát alkottuk újra. Mondhatjuk hogy a faipari szakmában ezek az igazi kihívások, próbára teszik a szakmai tudást, a kreativitást, éppen ezért hívjuk igazi mestermunkáknak.

Ennek a munkának a projektmenedzsere a Korondi Árcsó építészmérnöke Balázs Imola volt, aki megszervezte és összehangolta a különböző szakipari munkákat és nagy szakmai alázattal hozta ki a legjobbat a projetből. A faipari munkákat gyártástervezőnk és technikusunk Tamás Tibor Botond koordonálta és ő volt az aki minden faipari kérdésre megtalálta a megfelelő választ.

 

Arh. Szász Zsolt – szerkezeti nézet

A tervben lévő 90 cm sugarú ívek megvalósítása jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Kis kutakodás után kiderült, hogy nem véltlenül, hiszen az országban senki sem vállalja az ilyen kis hajlásszögű ív kivitelezését.

Azt hiszem ennek a fejleménynek egyedül a gyártástervezőnk Tibi örült. Ő kihívásnak fogta fel a helyzetet és örült, hogy végre valami olyasmit csinálhat, amit eddig még nem és amit talán más sem. Azt hiszem, hogy a feladat nem is talált volna jobb emberre, hiszen ehhez a munkához olyan szakmai tapasztokra volt szükség, amelyek gyakorlati munkákból érnek össze. Olyan emberre, aki ő maga is gyerekkora óta játszik, dolgozik, alkot a fával és a fának nemcsak az erősségeit ismeri nagyon jól, hanem éppen a gyengeségeit is. Igen, hiszen a hajlított fa gerendák esetén a fának éppen mondjuk úgy egy látszólag gyenge oldalát használjuk ki, pontosan azt, hogy hajlik.

Ezért is érzem az ember és a fa kapcsolatát nagyon bensőségesnek, hiszen nagyon sokban hasonlítunk mi magunk is a fához: egyediek vagyunk, mint minden egyes fadarab, ugyanakkor nem vagyunk tökéletesek. De valahogy a hibáink, tökéletlenségünk által vagyunk igazán emberek és a magunk módján mégis tökéletesek. Azért olyan csodálatos anyag a fa is, mert nem tökéletes és éppen a hibái, gyengeségei által használható olyan sokrétűen.

Nagy lendülettel fogtunk bele az előkészületekbe: Szorítók beszerezése, rétegek vastagságának kiszámolása, sablonok, tesztek. Első kísérletek. Második kísérletek előzték meg a tulajdonképpeni gyártást.

Szép lassan a műhelymunka csendességében megszülettek egyenként a pavilon kulcsfontosságú hajlított elemei. Hajlított oszlopok, ívelt szarufák, gyűrű formájú szelemenek szokatlan formái törték meg a műhely megszokott nyugodtságát.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

A szerkezet mondhatni minden eleme teljesen egyedien megkonstruált faipari munka. Szeretném kiemelni műhelyünkből a Lukács testvérek: Lukács Zoltán, Balázs és Jenő asztalos mesterek, valamint Boér István munkáját is, akik lassan 20 éve a vállalkozás alapemberei ezúton is gratulálunk nekik és köszönjük ezt a csodálatos munkát!

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Miután a mesterek minden elemet a megfelelő illesztéssel, csapolással előkészítettek következett az első próba összeállítás az udvarunkon, ahol a süveg szerkezeti elemeit összeraktuk. A bádogmunkát is előre teszteltük.

Több ízben a tervező is ellátogatott hozzánk, hogy a különböző részleteket, megoldásokat egyeztessük.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek a projektek valódi csapatmunkaként működnek. Mivel minden körülményt, részletet ahogy mondtam még a tervezők sem tudnak előre, ezért a projekt menet közben is alakul. Ilyen esetekben a kommunikáció kulcsfontosságú szerephez jut. A tervező, projektmanager, gyártástervező és a mester, aki végül elkészíti a munkát csapatmunkában tudnak a megfelelő megoldáshoz, végeredményhez jutni.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Az építmény egy másik kiemelkedő munkája, amely ugyancsak önálló alkotásként is megállja a helyét a kovácsolt vaskapu, amelyet Tófalvi Zoltán kovácsmester és Vas Lóránd vállalkozó készítették.

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Összességében ez a projekt egy több lépcsős munka volt, amelyben számos előre nem látott kihívás mutatkozott meg és amely során megtapasztalhattuk, hogy a megfelelő szaktudással, türelemel és rengeteg munkával olyan eredményeket érhetünk el, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Az eredmény végül is magáért beszél!

Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete Ívek és Kanyarok: Az Egyedi Hajlított Rétegragasztott Elemek Művészete

Fotók: Arh. Szász Zsolt

Ha tetszik oszd meg barátaiddal!